جایگزینی پودر ماهی در آبزی پروری با پروتئین میکروبی حاصل از پساب فرآوری سویا

جایگزینی پودر ماهی در آبزی پروری با پروتئین میکروبی حاصل از پساب فرآوری سویا

دانشمندان دانشگاه فناوری نانیانگ، سنگاپور و پلی تکنیک Temasek با موفقیت نیمی از پروتئین پودر ماهی رژیم غذایی سی باس آسیایی را با «پروتئین تک سلولی» کشت شده از میکروب‌ها در فاضلاب فراوری سویا جایگزین کردند و راه را برای پایداری بیشتر شیوههای پرورش ماهی هموار کردند.

گونههای پرورشی آبزی پروری به شدت به خوراک تهیه شده از ماهیهای صید شده وحشی، معروف به پودر ماهی، متکی هستند که پایدار نیست و به صید بی رویه در دریاها منجر میگردد. پروتئین تک سلولی (SCP)، یک جایگزین پایدار است و میتواند از پساب فرآوری مواد غذایی کشت شود. تولید SCP یک جایگزین امیدوارکننده برای پودر ماهی به عنوان منبع پروتئین در آبزی پروری است، زیرا با تامین غذای انسان رقابت نمیکند. در واقع، میتواند به اصطلاح “ضایعات آلی” از صنایع غذایی انسان را به یک ماده غذایی با ارزش و پایدار برای حیوانات تبدیل کند.

به طور خاص، فاضلاب حاصل از فرآوری سویا حاوی ارگانیسمهایی با پتانسیل پروبیوتیک است که برای رشد سالم ماهی ضروری است. این پروتئین نقش مهمی را به‌عنوان جایگزینی مناسب برای پروتئین در غذای ماهی، کاهش وابستگی به پودر ماهی و کمک به پایداری صنعت آبزی پروری ایفا میکند.

این مطالعه در مقالهای تحت عنوان “Microbial community-based protein from soybean-processing wastewater as a sustainable alternative fish feed ingredient” در نشریه علمی Scientific Reports توسط Ezequiel Santillan و همکاران در سال 2024 منتشر شده است.

این تیم برای نشان دادن رویکرد خود، پساب فرآوری سویا را از یک شرکت فرآوری مواد غذایی در سنگاپور به بیوراکتورها برای کشت پروتئین تک سلولی اضافه کردند. ترکیب میکروبی SCP تحت سلطه جنس Acidipropionibacterium و Propioniciclava بود که دارای پتانسیل بالایی به عنوان پروبیوتیک و تولید کننده متابولیتهای ارزشمند هستند. بیوراکتورها در مقیاس آزمایشگاهی در چرخه‌های مکرر مواد مغذی کنترل‌شده و هوای کم (شرایط میکرو هوازی) برای بیش از چهار ماه در دمای 30 درجه سانتی‌گراد کار کردند. تیم تحقیقاتی پس از تولید پروتئین تک سلولی خود، به دو گروه از ماهی سی باس آسیایی جوان طی 24 روز غذا دادند. یک گروه یک رژیم غذایی معمولی از پودر ماهی دریافت کردند، در حالی که گروه دیگر با یک رژیم غذایی حاوی نیمی از پودر ماهی معمولی و نیمی از پروتئین تک سلولی تغذیه شدند. هر دو رژیم مقدار یکسانی از مواد مغذی را برای ماهیهای جوان فراهم کرد. در پایان آزمایش، رشد هر دو گروه مورد ارزیابی قرار گرفت و محققان دریافتند که دو گروه ماهی به یک میزان رشد کرده است. نتایج تحقیق نشان می‌دهند که پروتئین مبتنی بر جامعه‌ی میکروبی از پساب حاصل از فراوری سویا می‌تواند به عنوان یک جایگزین پایدار و موثر برای تغذیه ماهیان در صنعت آبزی‌پروری مورد استفاده قرار گیرد. این روش نه تنها به بهبود کارایی تغذیه‌ای ماهیان کمک می‌کند بلکه به کاهش وابستگی به منابع طبیعی مانند ماهی‌های وحشی نیز کمک می‌کند.

منبع:

Santillan, E., Yasumaru, F., Vethathirri, R.S., Thi, S.S., Hoon, H.Y., Sian, D.C.P. and Wuertz, S., 2024. Microbial community-based protein from soybean-processing wastewater as a sustainable alternative fish feed ingredient. Scientific Reports, 14(1), pp.1-11. DOI: 10.1038/s41598-024-51737-w

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *